Fysioterapia

Fysioterapia on merkittävä osa ihmisen tukemista muistisairauden eri vaiheissa. Liikkuminen hidastaa sairauden etenemistä, turvaa toimintakykyä ja vahvistaa ihmisen kokemusta omasta itsestään.

Toimintakyky merkitsee elämänlaatua

Fyysisellä toimintakyvyllä on keskeinen vaikutus ihmisen elämänlaatuun. Suunnitelmallisen fysioterapian ja liikunnan tavoitteena on tukea olemassa olevia voimavaroja, toimintakyvyn säilymistä ja ihmisen mielekästä itsenäisyyttä.

Toiminta- ja liikkumiskyvyn ylläpitäminen on helpompaa kuin menetetyn kyvyn palauttaminen. Fysioterapian tulisi eri muodoissa olla osa muistisairaan ihmisen kokonaisvaltaista tukea läpi sairauden kaaren.

Muistisairaus heijastuu kehoon

Jo ikääntyminen itsessään aiheuttaa lihasvoiman, liikkuvuuden ja tasapainon heikentymistä. Muistisairauden seurauksena kehon tyypillisesti jäykistyy ja asento muuttuu kumarammaksi. Kehonhahmotus ja asennon hallinta heikentyvät sekä tasapaino ja lihasvoima huononevat. Tahdonalaiset liikkeet vaikeutuvat. Muutokset vaikeuttavat päivittäisiä toimintoja, kuten kävelyä tai vaikkapa sängystä ja tuolilta ylösnousua.

Fysioterapialla muistisairauden kehoon heijastuvia muutoksia voidaan ennaltaehkäistä ja hidastaa. Liikkuminen tukee myös mielen hyvinvointia, sillä se purkaa koettua stressiä, hidastaa ajattelutoimintojen heikkenemistä, tukee myönteistä käytöstä ja ehkäisee masennusta. Kehonhahmotus vahvistaa kokemusta omasta itsestä. Fysioterapialla voidaan myös vaikuttaa kipuun, joka saattaa vähentää ihmisen halukkuutta liikkua.

Fysioterapiaa mielekkäästi läpi sairauden kaaren

Ikäihmisen fysioterapia tapahtuu yleensä kotiympäristössä. Se on tavoitteellista, mutta luovaa toimintaa, jossa ihmisen omat kiinnostuksen kohteet yhdistetään liikunnalliseen harjoitteluun yksilöllisiä voimavaroja tukien.

Muistityön erikoisosaaminen on fysioterapeutin tärkeä työkalu, sillä hänen tulee ymmärtää muistisairauksien aiheuttamia muutoksia toimintakyvyn eri osa-alueissa. On tärkeää, että fysioterapeutti osaa nähdä ihmisen tilanteen sekä tukea ja motivoida juuri hänelle sopivalla tavalla. Fysioterapeutteinamme toimivat Maria Dancso, Jaana Koskinen, Marjo Forder ja Tuomas Tenkanen. He työskentelevät yhdessä asiantuntijatiimin, kuten erikoislääkärin ja muistikoordinaattorin kanssa.

Kotiin tuotetusta fysioterapiasta saa nyt kotitalousvähennystä. Voit vähentää verotuksessasi 60 % laskutettavasta työn osuudesta. Omavastuu 100 € ja enimmäismäärä 3 500 € henkilöä kohden verovuoden aikana. Katso lisää https://www.vero.fi/kotitalousvahennys.

Olemme Helsingin sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen fysioterapian ja veteraanikuntoutuksen palveluntuottaja, joten voit tulla meille fysioterapiaan myös palvelusetelillä.


Tietoa & palvelua

Fysioterapia toimintakyvyn turvana

Fysioterapia turvaa toimintakykyä läpi muistisairauden. Se ennaltaehkäisee, ylläpitää ja kuntouttaa. Näin fysioterapia kuuluu muistisairauden hyvän hoidon kokonaisuuteen.

Toimintakyky tutuksi!

Kun tunnet toimintakykysi, osaat paremmin huolehtia siitä. Kartoituksemme on suunnattu kaikille iäkkäille ihmisille.

Intensiivinen fysioterapia

Äkillisissä muutoksissa intensiivinen fysioterapia tukee toimintakyvyn palautumista.

Liike on lääke

Sanonta pätee myös muistisairauksissa. Liikkuminen on merkittävä osa muistisairaan ihmisen kokonaishoitoa.


Näin varaat ajan Muistiklinikalle

Varaa aika Amia Muistiklinikalle sähköisen ajanvarauksen kautta tai soittamalla meille (ma-to klo 9.30-16 ja pe 9-14) numeroon 040 5947 900.