Muistitestit

Muistin ja muiden kognitiivisten kykyjen heikentymisen selvittämiseen voidaan käyttää useita lyhyitä ja hieman pidempiäkin testejä. Jos epäilet itselläsi tai läheiselläsi kognitiivisten kykyjen, kuten muistin hahmottamisen, toiminnanohjauksen ja puheentuoton heikentymistä, muistitestit antavat lisätietoa siitä, voisiko kyseessä olla alkava Alzheimerin tauti tai muu muistisairaus.


CERAD (Consortium to Establish a Registry for Alzheimers´s Disease)

CERAD on laadittu Alzheimerin taudin muutosten arvioon. CERAD sisältää MMSE:n, mutta siinä on useita lisäosioita muistin, hahmottamisen, kielellisen sujuvuuden ja piirtämiskyvyn arvioimiseen. Testin tekemiseen vaaditaan kurssin suorittaminen. Useimmiten CERAD-testin avulla voidaan löytää lieväkin Alzheimerin tauti, ei kuitenkaan aina, jos tutkittavan perusintelligenssi on hyvin korkea. Muissa muistisairauksissa CERAD ei ole niin herkkä kuin Alzheimerin taudissa. CERAD-testiä voidaan suositella perusterveydenhuollon seulontatestiksi muistaen edellä mainitut varaukset. Jos CERAD:ssa on poikkeava tulos, kannattaa yleensä tehdä neurologinen tutkimus, aivojen kuvantaminen (tietokonetomografia tai magneettikuvaus) ja muistilaboratoriokokeet.


MMSE (Mini-Mental State Examination)

MMSE on maailman eniten käytetty lyhyt muistitesti, joka on alun perin kehitetty Alzheimerin taudin oireiden etenemisen seuraamiseen.  Keskimäärin pisteet laskevat taudin edetessä kolmella vuodessa. MMSE pisteytetään 30…0, jossa 30 on täydellinen suoriutuminen ja 0 tarkoittaa, että mikään osio ei onnistu. Terveet ihmiset saavat yleensä 28-30 pistettä. Jos pistemäärä on 19 tai yli niin suuntaa antavasti Alzheimerin taudin vaikeusaste on lievä, 18-12 keskivaikea ja alle 12 vaikea. Muissa muistisairauksissa kuin Alzheimerin taudissa MMSE on epäluotettavampi. On muistettava, että korkeakaan pistemäärä ei poissulje alkavaa muistisairautta. Hoitaja pystyy tekemään testin asiakkaalle lyhyen perehdytyksen jälkeen.


SPMSQ (Short Portable Mental Status Questionnaire)

SPMSQ on MMSE-testiäkin nopeammin tehtävä kognition arvio.  Se pisteytetään 0…10, jossa 0 on virheetön suoritus ja 10 tarkoittaa, että ei ole pystynyt vastaamaan oikein yhteenkään osioon. SPMSQ:ssa kysytään mm. presidenttejä, puhelinnumeroa ja äidin tyttönimeä. SPMSQ korreloituu kohtuullisen hyvin MMSE-testiin. Englanninkielisen version voi täyttää myös verkossa.


MoCA (Montreal Cognitive Assessment)

MoCA muistuttaa MMSE:tä, mutta on sitä herkempi havaitsemaan lievempää kognition heikkenemistä. Seulontatestinä se on siten parempi kuin MMSE. Suositellaan, että testin käyttäjä suorittaa noin tunnin kestävän koulutuksen internetissä.  Maksimipistemäärä on 30, kuten MMSE:ssäkin.


Neuropsykologinen tutkimus

Paras kognition arviointitapa on neuropsykologin suorittama laaja neuropsykologinen testaus. Se kestää yleensä noin kolme tuntia. Tutkimuksessa otetaan huomioon tutkittavan kognitiivinen perustaso ja koulutus. On suositeltavaa, että tutkimus tehdään, jos työikäisellä henkilöllä epäillään muistisairautta. Neuropsykologisella tutkimuksella voidaan todeta muidenkin muistisairauksien kuin Alzheimerin taudin aiheuttamat löydökset. Esimerkiksi Lewyn kappale -taudissa tai frontotemporaalisessa degeneraatiossa mieleenpainaminen voi toimia lähes normaalisti, mutta toiminnanohjauksessa on ongelmia, mikä havaitaan neuropsykologisessa tutkimuksessa. Myös aivovammojen arvioinnissa se on perustutkimus. Neuropsykologinen tutkimus on hyvä erottelemaan myös depression tai työuupumuksen alkavasta muistisairaudesta.