Kaksi kättä yhdessä merkkinä Amia Akatemian ja Wilhelmiinan yhteistyöstä.

Case Wilhelmiina

Monimuotoinen yhteistyö Wilhelmiinan kanssa pitää sisällään räätälöityjä valmennusohjelmia ja Amia Akatemian koulutuskokonaisuuksiin osallistumisen.


Tarpeet

Tukea haasteellisten asukastilanteiden ratkaisemiseen ja muistiosaamisen vahvistaminen.

Teema

Käyttäytymisen muutokset muistisairauksissa: mistä on kyse, yhteisiä ratkaisuja sekä eri teemojen kokonaisuudet.

Menetelmät

Kolmen iltapäivän vuorovaikutteinen valmennus, toteutus kaksi kertaa ja Amia koulutuskokonaisuuteen osallistuminen

Tavoitteet

Ihmiskeskeisen ajattelun ja toimintatavan vahvistaminen sekä tietoa ja välineitä muuttuneen käyttäytymisen tilanteisiin.


Wilhelmiinan ryhmäkodeissa kaivattiin tukea haasteellisten asukastilanteiden ratkaisemiseen. Yhteisten keskustelujen pohjalta päädyttiin toteuttamaan kolmen iltapäivän mittaisia vuorovaikutteisia ja käytäntöihin pureutuvia valmennusohjelmia teemasta "Muistisairaan ihmisen muuttunut käyttäytyminen: mistä on kyse ja kuinka löydämme yhdessä ratkaisuja?". Ohjelma toteutui kaksi kertaa, millä Wilhelmiina halusi varmistaa mahdollisimman monen henkilökunnan jäsenen osallistumisen.

Ensimmäisen iltapäivän yksi tärkeä tavoite oli henkilökunnan työtilanteisiin tutustuminen ja vuorovaikutteisen ilmapiirin synnyttäminen. Iltapäivässä käytiin käytännön esimerkkien kautta läpi tutkimustietoa muuttuneen käyttäytymisen taustoista ja ratkaisuista. Iltapäivän päätteeksi osallistujat saivat omaan työhönsä soveltamistehtävän, joka tuki tiedon siirtymistä käytäntöihin. Soveltamistehtävän läpikäynti toteutui vuorovaikutteisesti yhdessä keskustellen ja pohtien tilanteiden yksityiskohtia sekä kokonaisuutta. Näin tietoa ja oivalluksia kertyi laajemmin.

Henkilökunta nosti taitavasti esiin muistisairaan ihmisen tunteita ja tarpeita. Valmennusohjelma vahvisti ryhmäkotien ihmiskeskeistä ajattelua ja toimintatapaa. Henkilökunta koki saaneensa lisää tietoa ja ymmärrystä haasteellisten tilanteiden ratkaisuihin.

Wilhelmiinan esihenkilöt olivat vahvasti sitoutuneet valmennusohjelmien läpivientiin. Kahden toteutuskerran välissä oli arviointikeskustelu kehittämisestä vastaavan esihenkilön kanssa, jossa hiottiin toisen toteutuksen yksityiskohtia. Esihenkilöt mahdollistivat henkilökunnan osallistumisen iltapäiviin. He myös varmistivat soveltamistehtävien sovitut palautukset. Räätälöityjen koulutusten lisäksi Wilhelmiinan henkilöstöä on osallistunut Amia Erikoismuistihoitaja -koulutukseen.

“Valmennuksen ihmislähtöinen näkökulma oli vahvasti linjassa sen suunnan kanssa, johon haluamme asukkaidemme arjessa tehtävää työtä kehittää: elämä ja yksilö edellä!”

– Wilhelmiinan johdon palaute


Haluatko tietää enemmän?

Jos etsit työyhteisöllesi soveltuvaa koulutusta tai haluat vaihtaa ajatuksia, keskustelemme mielellämme kanssasi. Jos ammattilaisena etsit itsellesi oikeaa koulutuspolkua, meiltä löydät oivalluttavia vaihtoehtoja. Lisätietoa antaa Ulla Eloniemi-Sulkava, ulla.eloniemi-sulkava@amia.fi ja p. 050 518 0907. Voit myös ottaa meihin yhteyttä alla olevasta linkistä.