Case Pohde
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen OYS Geriatrian ja Yleislääketieteen keskus hyödyntää jatkuvasti ja säännöllisesti Amia Akatemian muuttuneen käyttäytymisen verkkokoulutusta henkilöstönsä muistiosaamisen vahvistamiseen.
Tarpeet
Toiminnan rakentaminen tutkimustietoon pohjaavien toimintamallien perustalle.
Teema
Käyttäytymisen muutokset muistisairauksissa - ihmiskeskeisiä ratkaisuja.
Menetelmät
Verkkokoulutus sadoille ammattilaisille, esihenkilöiden arviointikeskustelut ja Teams-tapaamiset.
Tavoitteet
Muistisairaan ihmisen muuttuneen käyttäytymisen ymmärtäminen ja välineitä työhön.
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen OYS Geriatrian ja Yleislääketieteen keskuksen tavoitteena on rakentaa toimintansa tutkimustietoon pohjaaviin toimintamalleihin. Tästä esimerkkinä on yhteistyömme muistisairaiden ihmisten käyttäytymisen muutosten kohtaamisessa ja hoidossa. Verkkokoulutus ”Muistisairaan ihmisen muuttunut käyttäytyminen – ihmiskeskeisiä ratkaisuja” on ollut vuodesta 2023 eri yksiköiden henkilökunnan saataville. Suurin osallistujajoukko on tullut erityisosaamista vaativien osastojen henkilökunnasta.
Koulutus on rakennettu tutkimustiedon ja käytäntöjen vuoropuhelussa käyttäjäystävälliselle verkko-oppimisalustalle. Viidestä jaksosta koostuvalla oppimispolulla osallistujat voivat edetä omaan tahtiinsa. Polku avaa muistisairaan ihmisen kokonaistilannetta ihmisen itsensä näkökulmista. Sen avulla oppii tulkitsemaan ja ymmärtämään käyttäytymisen taustalla olevia moninaisia ihmisen tarpeita ja vastaamaan niihin. Koulutus etenee esimerkkihenkilön hoitosuunnitelmaan ja sen toteuttamisen keinoihin.
Amia Akatemian asiantuntijat kulkevat oppimispolulla osallistujien mukana kommentoiden ja tukien oivaltamista. Myös osastojen esihenkilöillä on työtilaan hallinnoijan oikeudet, jolloin he voivat seurata ja tukea oman osastonsa työntekijöiden etenemistä. Tavoitteena on, että esihenkilöt tukevat verkkokoulutuksen tiedon siirtymistä käytäntöihin. Tätä tavoitetta on vahvistettu sähköpostitse käydyissä arviointikeskusteluissa sekä Teams-tapaamisessa. Esihenkilöt kertovat käyneensä tiimikokouksissa läpi koulutuksen soveltamista käytäntöihin.
Noin sata verkkokoulutuksen suorittanutta on antanut seuraavat arviot: (koulutus) on auttanut ymmärtämään muistisairaan ihmisen muuttunutta käyttäytymistä (4,2 / 5) ja antanut työvalineitä työhön (4,1 / 5). Kokonaisuutena verkkokoulutus on saanut arvion 4,2.
Haluatko tietää enemmän?
Jos etsit työyhteisöllesi soveltuvaa koulutusta tai haluat vaihtaa ajatuksia, keskustelemme mielellämme kanssasi. Jos ammattilaisena etsit itsellesi oikeaa koulutuspolkua, meiltä löydät oivalluttavia vaihtoehtoja. Lisätietoa antaa Ulla Eloniemi-Sulkava, ulla.eloniemi-sulkava@amia.fi ja p. 050 518 0907. Voit myös ottaa meihin yhteyttä alla olevasta linkistä.