Case Päiväkumpu
Koulutusyhteistyö Päiväkummun kanssa alkoi kotihoidon henkilöstön muistiosaamisen vahvistamisesta. Yhteistyö on vuosien varrella saanut uusia ja monenlaisia muotoja.
Tarpeet
Henkilöstön muistiosaamisen vahvistaminen.
Teema
Eri teemat muistisairauksien lääketieteellisestä hoidosta ja kohtaamisesta kokonaisvaltaisempiin näkökulmiin.
Menetelmät
Eri yksiköissä työskentelevän henkilöstön tarpeisiin suunnattuja räätälöityjä koulutuksia ja Amia koulutuskokonaisuudet™.
Tavoitteet
Tiedon ja osaamisen vahvistaminen, mistä on hyötyä käytännön työssä ja haastavien tilanteiden ratkaisemisessa.
Koulutusyhteistyö Päiväkummun kanssa on kestänyt usean vuoden ajan. Ensimmäinen koulutusyhteistyö syntyi Kotihoito Päiväkummun henkilöstölle, jonka muistityön osaamista haluttiin vahvistaa. Kyseessä oli kolmen iltapäivän mittainen koulutuskokonaisuus, jonka teemoina olivat muistisairaudet ja niiden lääketieteellinen hoito sekä muistisairaiden ihmisen ymmärtäminen ja kohtaaminen.
Toteutus oli tiedon ja käytännön esimerkkien vuoropuhelua, johon henkilökunta aktiivisesti osallistui kysymyksin ja kommentein. Henkilökunta oli erittäin tyytyväinen koulutukseen, jonka antia he saattoivat hyödyntää työssään. Myöhemmin Hoitokoti Päiväkummun henkilöstöstä osa on suorittanut noin kahdeksan kuukautta kestävän Amia Erikoismuistihoitaja™-koulutuksen.
Päiväkummun yksi ryhmäkoti on suunnattu työikäisille muistisairaille ihmisille. Työ on erittäin vaativaa näiden ihmisten ja heidän läheistensä erityistarpeiden vuoksi. Ryhmäkodille räätälöitiin neljästä iltapäivän mittaisesta työpajasta koostuva koulutus, jonka teemana oli "Muistisairaan ihmisen kokonaistilanteen ymmärtämisestä löydämme käytännön työkaluja ja ratkaisuja?".
Työpajat lähtivät liikkeelle yhteisestä tutustumisesta ja luottamuksellisen ilmapiirin rakentumisesta. Teoreettinen osuus koostui tutkimustiedon ja käytännön esimerkkien vuoropuhelusta. Amia Akatemian asiantuntija vieraili ryhmäkodissa ennen toteutusta ja tutustui osaan asukkaista. Näin käytännön esimerkkejä löytyi myös henkilökunnan omasta työstä, mikä vahvisti tiedon siirtymistä tuttujen asukkaiden tilanteiden ymmärtämiseen. Lisäksi henkilökunta sai omassa työssä tehtävän soveltamisharjoituksen, jonka avulla he saattoivat siirtää työpajoissa käsiteltyjä ja opittuja asioita käytäntöihin.
Päiväkummun henkilöstöpäällikkö sekä ryhmäkodin palvelupäällikkö olivat mukana kaikissa työpajoissa. He halusivat jatkaa kehittämistyötä hyödyntäen asiantuntijan antamaa soveltamistehtävää. Tehtävässä asukkaiden kokonaistilannetta katsotaan ja ymmärretään laaja-alaisesti tutustumalla ihmisen elämänkulkuun, nykyelämän kokemuksiin ja sosiaalisiin suhteisiin sekä lääketieteelliseen ja somaattiseen tilanteeseen. Tehtävän runko ohjaa ihmisen ja hänen läheistensä tarpeiden ymmärtämiseen ja näistä lähtökohdista toteutuvaan työskentelytapaan.
Sittemmin yhteistyö Päiväkummun kanssa on saanut edelleen uusia muotoja. Koulutusyhteistyötä suunnataan räätälöidysti ajankohtaisten tarpeiden mukaan.
Haluatko tietää enemmän?
Jos etsit työyhteisöllesi soveltuvaa koulutusta tai haluat vaihtaa ajatuksia, keskustelemme mielellämme kanssasi. Jos ammattilaisena etsit itsellesi oikeaa koulutuspolkua, meiltä löydät oivalluttavia vaihtoehtoja. Lisätietoa antaa Ulla Eloniemi-Sulkava, ulla.eloniemi-sulkava@amia.fi ja p. 050 518 0907. Voit myös ottaa meihin yhteyttä alla olevasta linkistä.