Muistisairaan ihmisen muuttunut käyttäytyminen - ihmiskeskeisiä ratkaisuja

Verkkokurssi ikäihmisten parissa työskentelevälle ammattilaiselle. Kuinka ratkaista tilanteita, jotka nousevat muistisairaan ihmisen rajallisista kyvyistä ilmaista omia tunteitaan ja tarpeitaan?

Itseopiskeltava kurssi johdattaa muistisairaan ihmisen maailmaan

Lisää taitoasi ratkaista tilanteita, jotka nousevat muistisairaan ihmisen rajallisista kyvyistä ilmaista omia tunteitaan ja tarpeitaan. Opi tulkitsemaan muistisairaan ihmisen käyttäytymistä ja vastaamaan moninaisiin tarpeisiin, joista käyttäytyminen kertoo. Näin osaat ennakoida ja ennalta ehkäistä muuttuneen käyttäytymisen hankalaa ilmenemistä.

Viiden teemajakson kurssikokonaisuus avaa muistisairaan ihmisen maailmaa ja sitä kokonaistilannetta, jossa hän elää. Oivalluttava oppimispolku johdattaa sinut teemajaksojen läpi jäsentyneesti. Monimuotoinen polku sisältää videoita, kirjallisuutta, pohdintatehtäviä ja tapausesimerkkejä.

Rauhassa edeten kokonaisuuden sisäistäminen vie yhdestä kahteen viikkoa, mutta sinulla on yhteensä kaksi kuukautta aikaa suorittaa kurssi.

Seuraava koulutus:

SAATAVILLA VERKOSSA


Hinta: 175,00 € (sis. alv 24 %)


Paikka: Itseopiskeltava verkkokurssi

Ostaessasi kurssin sinulle avautuu 2 kk voimassaoleva pääsy oppimisalustalle, joka johdattaa sinut teemajaksojen läpi.


Kenelle

Kurssi on suunnattu ikäihmisten parissa työskentelevälle sosiaali- ja terveysalan ammattilaiselle, joka työssään kohtaa muistisairaita ihmisiä.

Haluatko kurssin työyhteisösi käyttöön? Pyydä meiltä tarjous.


Kurssin tavoitteet

Kurssi lisää taitoa ratkaista tilanteita, jotka nousevat muistisairaan ihmisen rajallisista kyvyistä ilmaista omia tunteitaan ja tarpeitaan. Opit tulkitsemaan muistisairaan ihmisen käyttäytymistä ja vastaamaan moninaisiin tarpeisiin, joista käyttäytyminen kertoo. Osaat ennakoida ja ennalta ehkäistä muuttuneen käyttäytymisen hankalaa ilmenemistä.



Kurssin sisältö

1 JAKSO: Ihmiskeskeisyyden toimintamallista syntyvät käytännöt

Ihmiskeskeisyyden toimintamallin keskiössä on halu ja taito katsoa haasteellisia tilanteita muistisairaan ihmisen näkökulmasta. Tämän ajattelun kautta löytyvät ratkaisut muistisairaan ihmisen tarpeisiin vastaamiseen. Kyse on tarvelähtöisestä hoitotyöstä.

2 JAKSO: Kohtaaminen ja yhteyden rakentuminen

Yhteyden rakentuminen on edellytys hoidolle ja kuntoutumisen tukemiselle. Yhteyden rakentumiseen tarvitaan muistisairaan ihmisen tilanteen ja elimellisen aivosairauden aiheuttamien kognitiivisten muutosten ymmärtämistä.

3 JAKSO: Tunteiden ja tarpeiden tunnistaminen

Ymmärtämällä muistisairaan ihmisen tunteita voit tunnistaa hänen tarpeitaan. Tarvelähtöisessä hoitotyössä ihmisen tarpeet eivät ole samoja kuin hoidon ja palvelun tarpeet. Jaksossa käsitellään myös ammattilaisten tunteita, joita herää työssä ja joita on hyvä tunnistaa.

4 JAKSO: Ihmisen kokonaisvaltaisuuden laajuus ja moninaisuus sekä ratkaisujen löytäminen

Mitä osa-alueita tulee ihmisestä huomioida, kun etsitään käytännön ratkaisuja muuttuneen käyttämisen tilanteisiin? Tätä ihmisen kokonaisvaltaisuuden ajattelua käydään läpi kuvitteellisen esimerkki-ihmisen kautta. Muuttuneen käyttäytymisen lääkehoidon hyödyt ja haitat. 

5 JAKSO: Tarvelähtöinen hoito käytännössä

Kuvitteellisen esimerkki-ihmisen lääketieteellisen hoidon ja psykososiaalisten tarpeiden kuvaaminen ja niihin vastaaminen hoitotyössä. Malli, jonka avulla tarvelähtöisen hoitotyön vaikuttavuutta voidaan seurata ja arvioida.

LISÄKSI

Kurssille osallistuva saa käyttöönsä digitaalisen version oppaasta Muistisairaan ihmisen muuttunut käyttäytyminen - uusia näkökulmia ja ihmiskeskeisiä ratkaisuja.

Suoritustapa

Kurssi suoritetaan yhteisöllisen oppimisen alustalla, joka ohjaa oppijan läpi jäsentyneen ja oivalluttavan oppimispolun. Monimuotoinen oppimispolku sisältää videoita, kirjallista materiaalia, pohdintatehtäviä ja tapausesimerkkejä.

Henkilökohtainen linkki oppimisalustalle aktivoituu 24 tunnin sisällä kurssin ostamisesta ja on voimassa kahden kuukauden ajan.


Asiantuntijamme

Ulla Eloniemi-Sulkava, FT, gerontologian dosentti, erikoissairaanhoitaja
Raimo Sulkava, professori, neurologian ja geriatrian erikoislääkäri
Mari Juote, FM, työnohjaaja, mindfulness-ohjaaja ja -kouluttaja, opettajan pedagogiset opinnot


Lisätiedot

Ulla Eloniemi-Sulkava, ulla.eloniemi-sulkava@amia.fi, p. 050 518 0907.


Tutustu koulutustarjontaan

Tietopankki
(tulossa pian)


Palautetta kurssista

“Olen ammentanut tästä koulutuksesta paljon oppia, olen myös käytännössä huomannut suhtautumiseni muistisairauteen muuttuneen opitun myötä, pärjään paremmin haastavakin hoidettavan kanssa. Kiitos.”

Muistisairaan ihmisen muuttunut käyttäytyminen

”Sain laajemman ymmäryksen siitä, mitä tapahtuu, kun ihminen sairastuu, ja miten muistisairaus etenee. Työssä joskus jään miettimään, miten voisin auttaa myös muistisairaan ihmisen omaisia, jotta hekin ymmärtäisivät prosessia enemmän.”

Muistisairaan ihmisen muuttunut käyttäytyminen

Arvioni verkkokoulutuksesta kokonaisuutena
4,4

Ymmärrän muistisairaan ihmisen näkökulmaa aiempaa paremmin
4,5

Sain työvalineita, joita voin soveltaa käytäntöön
4,4

(1-5 asteikolla, 5 = toteutui erinomaisesti)

”Kaikki teemat on tarkoin mietitty ja ovat tärkeitä osa-alueita muistisairaan ihmisen hyvinvoinnin edistämisessä. Antoisa ja mielenkiintoinen kurssi. Ihanaa, että tätä tärkeää aihetta halutaan jakaa myös muille ja antaa avaimia käytäntöön niille, jotka työskentelevät muistisairaiden ihmisten kanssa.”

Muistisairaan ihmisen muuttunut käyttäytyminen

”Kurssi auttoi selkeyttämään omia kokemuksia ja ajatuksia sekä antoi paljon vinkkejä ja ohjeita, miten kokonaisvaltainen yhteistyö ja hyvä elämänlaatu on saavutettavissa muistisairaan ihmisen kohdalla. Sain käytännön työhön runsaasti neuvoja, joita tulen varmasti käyttämään ja tarvittaessa soveltamaan. Paljon tuli uutta asiaa ja entuudestaan tututkin asiat vahvistivat omaa oppimistani.”

Muistisairaan ihmisen muuttunut käyttäytyminen

“Tämä opintokokonaisuus tuli itselleni kuin taivaanlahjana. Kuuntelin videot moneen kertaan ja sain uskonvahvistusta omaan työhöni. Asioita pitää osata ratkoa hoitotyön keinoin. Erityisesti mietin kohtaamisen merkitystä, tunnelmaa noissa tilanteissa ja tarpeiden huomioimista. Sekä ihmiskeskeisyyttä kokonaisvaltaisena lähestymiskeinona. Ajattelen, että jokaisen asiakkaan kohdalla pitää pysähtyä miettimään hänen yksilöllistä elämäänsä. Miten me hoitajat sitä kunnioitamme. Puhumalla tilanteista ja ihmisistä, joita hoidamme, tavoitteena arvokas, heidän näköisensä elämä.”

Muistisairaan ihmisen muuttunut käyttäytyminen


Haluatko tietää enemmän?

Jos etsit työyhteisöllesi soveltuvaa koulutusta tai haluat vaihtaa ajatuksia, keskustelemme mielellämme kanssasi. Jos ammattilaisena etsit itsellesi oikeaa koulutuspolkua, meiltä löydät oivalluttavia vaihtoehtoja. Lisätietoa antaa Ulla Eloniemi-Sulkava, ulla.eloniemi-sulkava@amia.fi ja p. 050 518 0907. Voit myös ottaa meihin yhteyttä alla olevasta linkistä.