Erikoissairaanhoitajan kasvutarina – maisterista kohtaavaksi yrittäjäksi

Olen sairaanhoitaja ja terveystieteen maisteri Jaana Ylivainio ja olen työskennellyt hoitoalalla tai sen hyväksi erilaisissa tehtävissä yli kaksikymmentä vuotta. Noihin vuosiin hoitotyön parissa mahtuu niin erikoissairaanhoidon arkea kuin pestit Kelan suunnittelijana, aluehallintoviraston ylitarkastajana ja erikoissairaanhoidon IT-projektipäällikkönä.

Kaksi vuotta sitten valmistelin työkseni sote-uudistusta ja vietin paljon aikaa kokouksissa. Silloin päätin toteuttaa haaveeni ja perustaa oman yrityksen. Ajattelin, että tuotan mieluummin konkreettista hyvää hoitoa pienelle joukolle ihmisiä. Halusin tarjota heille laadukasta ja kokonaisvaltaista palvelua.

amia-muistikeskus-erikoissairaanhoitajan-kasvutarina.jpg

Perustin Hämeenlinnassa toimivan Kodin tukitiimi Oy:n keväällä 2018 ja huomasin nopeasti, että asiakkaan kotona tehtävä työ on hyvin erilaista verrattuna erikoissairaanhoitoon. Asiakkaan kotona olen toisen ihmisen omalla reviirillä.

Kuka sinä olet?

Oivalsin, että olen yksin. Kun muistisairas ihminen kysyy, kuka sinä olet ja toteaa, että tänne et tule, tarvitaan kynnyksen ylittämiseen erikoisosaamista. Tuo kynnys pitää ylittää monta kertaa päivässä, löytää tapa saada asiakas mukaan tehtävään työhön ja hoidettaviin asioihin.

Aloin katsella sopivia koulutuksia ja muistin, että Ulla Eloniemi-Sulkava oli käynyt luennoimassa Malmin sairaalassa sairaanhoitajan urani alkutaipaleella 1990-luvun lopulla. Myös myöhemmin yliopistolla oli tullut istuttua Ullan luennolla.

Ajattelin, että tuonnehan minä haluan. Hakeuduin syksyllä 2018 alkaneeseen lukuvuoden mittaiseen MuistiCoach-koulutusohjelmaan, jonka uudistunut versio kulkee tätä nykyä nimellä Amia Muistityön kehittäjä.

Pienillä asioilla rauha maahan

Koulutuksen aikana oivalsin, että tämä olisi pitänyt käydä jo vuosia sitten. Niin paljon helpommalla olisi erikoissairaanhoidossa päässyt, jos olisi ymmärtänyt, miten ihmisen oloa voi helpottaa, miten hänet saa rentoutumaan ja rauhoittumaan.

Erikoissairaanhoidon yksiköt ovat hälyisiä paikkoja. Monen hengen huoneissa laitteet piippaavat ja kuuluu ääniä. Vaeltava ja kysyvä ihminen aistii sen, jos todella kuuntelet häntä. Kiireinen suhtautuminen provosoi lisää kiirettä ja ajoissa käytetty aika ihmisen kohtaamiseen päästää lopulta myös vähemmällä. Aika pienillä asioilla saa rauhan maahan.

Koulutus antoi minulle eväitä paitsi muistisairaiden ja ikäihmisten kanssa työskentelyyn, myös kenen tahansa kohtaamiseen. Diagnostiset ja lääketieteelliset seikat kytkeytyvät toki sairauteen, mutta kohtaaminen – sitähän tarvitsee kuka tahansa. Töissä ja kotona. Että pysähdyt, istut alas ja kuuntelet toisten tarinat.

Koulutuksessa konkretisoitui hyvin kirkkaasti, että tämähän on se juttu. Ei niinkään tekeminen ja hurja vauhti. Kuuntelemalla kokee antavansa enemmän. Tietysti asiat pitää myös saattaa loppuun.

Tarvitsin työkaluja arkeen

Jokainen koulutus tuo mielekästä lisää työhön. Kouluttautuminen tuo varmuutta ja rentoutta. Amia MuistiCoach -koulutusohjelman lähipäivät kävivät työnohjauksesta, sillä valmistellun sisällön ohella koulutus haki aidon muotonsa jatkuvan reflektoinnin kautta. Koulutuksen suuria etuja olivat sen konkreettisuus ja ryhmässä vallinnut tunnelma.

Koen, että koulutus antoi työskentelyyn konkreettisia keinoja ja tuki omaa työssä jaksamistani. Se syvensi ajatteluani – jatkoi prosessia, joka ehkä oli jo koulutukseen mennessäni aluillaan.

Tällä hetkellä yritykseni työllistää kahdeksan henkeä ja työtä tehdään aamusta iltaan asiakkaan parhaaksi.

 

Muistityön kehittäjä -koulutusohjelma käynnistyy Amia Akatemiassa lokakuun lopulla. Lisätietoja koulutusohjelmasta löydät täältä.

Jaana Ylivainio

Jaana Ylivainio on koulutukseltaan sisätauti-kirurginen sairaanhoitaja ja terveystieteiden maisteri sekä Kodin tukitiimi Oy:n yrittäjä. Hänellä on myös suorittanut Amia MuistiCoach (nyk. Amia Muistityön kehittäjä) -koulutuksen. Jaana on työskennellyt sairaanhoitajana perusterveydenhuollon pitkäaikais- ja akuuttihoidossa sekä erikoissairaanhoidossa eri erikoisaloilla. Lisäksi hänellä on kokemusta sosiaali- ja terveydenhuollon kentältä ylitarkastajana, suunnittelijana sekä koulutus- ja projektipäällikkönä. Jaana perusti oman yrityksen vuonna 2018, koska kaipasi työtä, jossa voi päivittäin, merkityksellisellä tavalla tehdä näkyvästi hyvää toiselle.

https://kodintukitiimi.fi
Edellinen
Edellinen

Hoitajapula puhuttaa – tutkitun hoitomallin jalkauttaminen uudistaisi alan ja ikäihmisten hoidon

Seuraava
Seuraava

Muistisairaiden hoidon kielellinen aliarviointi: tarvitaanko lisää vain käsipareja?