Amia Muistityön kehittäjä™ (15 op)
Esihenkilö, muistihoitaja, asiantuntija tai opettaja – kouluttaudu muistityön kehittäjäksi ja rakentajaksi asiantuntijoiden johdolla ainutlaatuisessa koulutuskokonaisuudessa.
Sosiaali- ja terveyspalvelut tarvitsevat muistityön kehittäjiä
Muistityön erikoisosaamista tarvitaan kaikkialla ikäihmisten palveluissa. Tutkimustietoon pohjaava ihmiskeskeinen hoito on laadukasta, kestävää ja vaikuttavaa. Se tukee sekä asiakkaan että ammattilaisen hyvinvointia ja on avainasemassa ikäihmisten inhimillisten ja laadukkaiden palvelujen turvaajana. Muistiosaaminen on myös kustannustehokkaan palvelujärjestelmän lähtökohta, sillä valtaosalla koti- ja pitkäaikaishoidon asiakkaista on muistisairaus.
Kansainvälisesti ihmiskeskeinen toimintamalli on jo laajasti käytössä. Sosiaali- ja terveysala tarvitsee nyt muistityön kehittäjiä, jotka jakavat näkemystään ja osaamistaan verkostossaan tai yhteisössään työskenteleville ammattilaisille.
Mitä voit odottaa Amia Muistityön kehittäjä -koulutukselta?
Ainutlaatuinen koulutuskokonaisuus (15 op) tarjoaa esihenkilölle, muistihoitajalle, opettajalle tai asiantuntijalle alan tuoreimman, monialaisen tutkimustiedon sekä välineitä, joilla edistää kiinnostusta gerontologiseen hoitotyöhön ja sen kehittämiseen. Koulutusohjelman antaa myös oikeuden käyttää itsenäisesti Suomen muistiasiantuntijoiden hankkeessa kehitettyä Elämänlaadun havainnointi -menetelmää (Elo-D®) sekä tieteelliseen tutkimukseen pohjaavan muistikoordinaattorin pätevyyden.
Muistityön kehittäjänä pohjaat työsi tieteelliseen tutkimukseen, jota osaat soveltaa käytäntöön. Päämäärätietoinen työtapasi tukee käytännön muistityötä tekevien motivaatiota, työhön sitoutumista ja työhyvinvointia. Edistät ammattilaisten kehittymistä ja näet osaavan henkilöstön tärkeänä voimavarana.

Seuraava koulutus:
5.11.2025–9.10.2026
Paikka: Helsinki / etäopetus
Laajuus: 15 op
Kenelle
Koulutus on tarkoitettu vähintään ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneille sosiaali- ja terveystoimen ja kolmannen sektorin ammattilaisille sekä alan oppilaitosten opettajille. Sosiaali- ja terveysalan vanhanmuotoinen opistotasoinen tutkinto rinnastetaan ammattikorkeakoulututkintoon. Koulutukseen voidaan ottaa toisen asteen tutkinnon suorittanut, joka on suorittanut muistihoitajan koulutuksen.
Koulutuksen tavoitteet ja toteutus
Koulutuksesta valmistuneet muistityön kehittäjät toimivat työssään asiantuntijoina ja vaikuttajina.
Saat valmiudet pohjata työsi tutkittuun tietoon ja sen käytännön sovellutuksiin. Näin voit kehittää koti- ja ympärivuorokautisen hoidon toteutumista muistisairaiden ihmisten ja heidän läheistensä kannalta parhaalla mahdollisella tavalla ja kuitenkin kustannustehokkaasti.
Hyödynnät taitavasti osaamistasi muiden ammattilaisten ja opiskelijoiden kehittymisessä muistityön osaajiksi. Kasvatat kehittämis-, esimies- ja opetustyössä tarvittavia yhteistyön, valmentamisen ja vastavuoroisen dialogisuuden taitojasi.
Syvennät tietojasi eri muistisairauksien erityispiirteistä, hoidosta, kuntoutuksesta ja elämänlaadun tukemisesta. Saat asiantuntijatietoa eri aivomuutosten vaikutuksista toimintakykyyn ja käyttäytymiseen. Ymmärryksesi muistisairaan ihmisen minuuden haurastumisesta, defenssimekanismien murtumisesta ja luopumisen prosesseista lisääntyy. Oivallat, kuinka nämä psyyken prosessit vaikuttavat ihmiseen ja hänen läheisiinsä, ja kuinka ne haastavat ammattilaisten työskentelyn osaamistason.
Muistityön kehittäjänä saat valmiuksia soveltaa ratkaisu- ja voimavarakeskeistä ajattelua ja työskentelyä työtehtävissäsi. Syvennät kykyäsi käyttää dialogisen valmennuksen sekä myötätunnon ja itsemyötätunnon taitoja kehitystyössäsi.
Koulutus koostuu seitsemästä jaksosta (11 lähi-/etäopetuspäivää) sekä näiden välissä toteutuvasta itsenäisestä opiskelusta. Itsenäisen opiskelun tukena on käyttäjäystävällinen Howspace-työtila, jossa on webinaareja, kirjallisuus, vertaiskeskustelualusta sekä soveltamistehtävien ohjeet. Oppimista ja oivaltamista tukevat soveltamistehtävät ovat omassa työssä toteutettavia. Elämänlaadun havainnointimenetelmän (Elo-D®) harjoitukset ja käytön toteutus sijoittuvat jaksojen viisi ja seitsemän väliin.
Sisältöteemat
Muistisairaan ihmisen hoidon ja tukemisen tutkimustietoon pohjaava toimintamalli ja sen käytäntöihin soveltaminen
Aivomuutokset eri muistisairauksissa: vaikutukset toimintakykyyn ja käyttäytymiseen
Eri muistisairauksien lääketieteellinen hoito
Psykososiaaliset menetelmät elämänlaadun tukijoina
Ratkaisu- ja voimavarakeskeinen ajattelu ja konkreettisia menetelmiä
Muistisairas ihminen ja perhe
Muistisairas ihminen, luopuminen ja suru
Sukupuolisuus ja seksuaalisuus
Muistikoordinaattori laadukkaan kotona asumisen varmistajana
Yhteyttä ja läsnäoloa rakentava valmentava puhe- ja työtapa
Myötätunto- ja tunnetaidot ihmissuhdetyössä
Elämänlaadun havainnointimenetelmä (Elo-D®) hoitoyhteisöjen kehittämistyössä
Muistisairaan ihmisen muuttunut käyttäytyminen hoidon haasteena: psykososiaalinen ja lääketieteellinen hoito
Muistisairaan ihmisen kuntoutus: kuntoutuksen mahdollisuudet yhteiskunnallisella ja inhimillisellä tasolla
Muistisairaan ihmisen kuntoutustarpeen tunnistaminen ja kuntoutukseen ohjaaminen
RAI-arviointitiedon laadukas käyttö ihmiskeskeisessä ja tarvelähtöisessä hoidossa
Ammattilaisen itsehoito ja -myötätunto voimavarana
Oman tahdon toteutuminen juridisin keinoin
Opetuspäivät (lähi/etä)
jakso 5.–6.11.2025
jakso 11.12.2025
jakso 15.1.2026
jakso 11.–12.3.2026
jakso 19.–20.5.2026
jakso 19.–20.8.2026
jakso 9.10.2026
Kouluttajamme
Ulla Eloniemi-Sulkava, gerontologian dosentti, erikoissairaanhoitaja (koulutuksen johtaja)
Jaana Goddard, YTM, sosionomi (AMK), gerontologinen sosiaalityö, Amia Muistityön kehittäjä™
Mari Juote, FM, työnohjaaja, mindfulness-ohjaaja/kouluttaja, opettajan pedagogiset opinnot
Raimo Sulkava, professori, neurologian ja geriatrian erikoislääkäri
Outi Mäenpää, fysioterapeutti (geriatrinen fysioterapia), TtM ja fysioterapian opettaja, väitöskirjatutkija
Mari Heitto, lehtori, TtM, Metropolia ammattikorkeakoulu, väitöskirjatutkija
Ilmoittautuminen
Koulutukseemme mahtuu mukaan 20 osallistujaa. Täytämme paikat ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittaudu koulutukseen tästä tai tämän sivun ilmoittautumislinkistä. Ilmoittautuminen on avoinna 3.11.2025 saakka.
Osallistumismaksu
1 850 € + ALV 25,5 % (yht. 2 322 €) sisältää opetuksen ja sähköiset materiaalit sekä aamu- ja iltapäiväkahvin kahvileipineen kaikkina lähiopetuspäivinä. Koulutus laskutetaan neljässä erässä (lokakuu 2025, tammikuu 2026, huhtikuu 2026, elokuu 2026). Ensimmäisen erän tulee olla maksettu ennen koulutuksen alkua. Jos samasta organisaatiosta tulee useita osallistujia, pyydä tarjous ulla.eloniemi-sulkava@amia.fi.
Peruutusehdot
Peruutus on maksuton 24.10.2025 saakka. Sen jälkeen ilman lääkärintodistusta tehdyistä peruutuksista peritään koko osallistumismaksu. Osallistumisen voi siirtää toiselle maksutta.
Lisätiedot
Ulla Eloniemi-Sulkava, ulla.eloniemi-sulkava@amia.fi, p. 050 518 0907.
Palautetta koulutuksista
”Amia Erikoismuistihoitaja -koulutus oli kokonaisuudessaan kattava, lämminhenkinen, paljon uutta tietoa ja toimintatapoja antava. Aiheet olivat mielenkiintoisia ja koulutuspäivien rakenteet hyvin suunniteltu. Kouluttajat ovat huippuammattilaisia ja helposti lähestyttäviä, ja oli ihanaa, kun koulutuspäivien aikana saimme keskustella ja pohtia paljon. Voin suositella tätä koulutusta lämpimästi. Se antoi paljon uusia näkökulmia työhön ja muistisairaiden ihmisten kohtaamiseen. Kiitos Amian kouluttajat ja meidän opiskeluporukka antoisasta ja opettavasta matkasta!”
Amia Erikoismuistihoitaja
”Amia Erikoismuistihoitaja -koulutus antoi paljon työkaluja muistisairaan kohtaamiseen ja rinnalla kulkemiseen. Koulutus palautti työn ilon ja tekemisen riemun omaan työhöni. Koulutuskokonaisuus oli koottu hyväksi ja antoisaksi paketiksi, jossa oli sopivasti teoriaa ja käytäntöä. Kouluttajat olivat aivan huippuja. Olen todella iloinen, että päätin lähteä tähän koulutukseen. Ainoa ikävä puoli koulutuksessa oli se, että se loppui. Kiitos tyypit :) Oli mieletön koulutusmatka teidän kaikkien kanssa.”
Amia Erikoismuistihoitaja
” Paras koulutus jossa olen ollut.”
Amia Erikoismuistihoitaja
Kun työ aktivoi ja haastaa tekijäänsä syvällisesti, se myös antaa ja auttaa jaksamaan. Sarah, 32, kävi Amia Erikoismuistihoitaja -koulutuksen. Lopputyönään hän pohtii oppimaansa. Lue AmiaBlogista Sarahin tarina.
Amia Erikoismuistihoitaja
”Amia muistihoitaja -koulutus oli monella tapaa antoisa. Saimme vahvistusta ja uutta tietoa aivosairauksista niin lääketieteen kuin lääkehoidon näkökulmasta ja pohdimme muistisairaan polkua hoitotyön ja ihmisen kohtaamisen näkökulmasta. Koulutuspäivät olivat sisällöltään rikkaita ja tasapainoisia. Päivien teemat innoittivat opiskelijaryhmää hyviin keskusteluihin, jaoimme kokemuksia ja saimme kaikki varmasti uutta näkökulmaa kohtaamisiin ja toimintatapoihin.”
Amia Erikoismuistihoitaja
”Kiitän lämpimästi koulutuksesta, joka oli käytännönläheinen ja todellisia työkaluja työhön tarjoava. Keskustelut olivat antoisia, opettavaisia. Sain aivan uusia näkökulmia työhöni, luulen myös ammatti-identiteettinikin muuttuneen. Uskon, että koulutuksen myötä tulen vaikuttamaan myös laajemmalti meidän alueen kotona asuvien muistisairaiden hoitoon ja omaisten jaksamiseen. Aloitan ensi viikolla TunTeVa-opinnot ja onpas varmasti luvassa hedelmällisiä hetkiä siellä erikoismuistihoitaja -koulutuksen ansiosta :) Kiitos, teitte lähtemättömän vaikutuksen 🧡 ”
Amia Erikoismuistihoitaja
”Luennot olivat opettavaisia, ajatuksia herättäviä, mieleenpainuvia. Miten ensiarvoisen tärkeää on hoitajana huolehtia itsestään ja omasta jaksamisesta. Sen luulisi olevan lähes itsestäänselvyys, mutta jotenkin se on myös arjen kiireessä helppo unohtaa.”
Amia Erikoismuistihoitaja
Opettajat kokivat saaneensa koulutuksesta työkaluja integroida RAI-sisältöjä osaksi opetusta.
RAI-koulutus sote-opettajille
Koulutuksen käyneet opettajat antoivat koulutukselle kiitosta muun muassa kattavasta sisällöstä, asiantuntevista kouluttajista ja soveltavasta, käytännönläheisestä otteesta.
RAI-koulutus sote-opettajille
Koulutus sai kokonaisarvosanan 4,67 asteikolla 1-5.
RAI-koulutus sote-opettajille
Olen saanut jo nyt itselleni varmuutta toimia entistä laajemmin työssäni asiantuntijana ja muistisairaanhoitajana.
Amia Muistityön kehittäjä
Haluatko tietää enemmän?
Jos etsit työyhteisöllesi soveltuvaa koulutusta tai haluat vaihtaa ajatuksia, keskustelemme mielellämme kanssasi. Jos ammattilaisena etsit itsellesi oikeaa koulutuspolkua, meiltä löydät oivalluttavia vaihtoehtoja. Lisätietoa antaa Ulla Eloniemi-Sulkava, ulla.eloniemi-sulkava@amia.fi ja p. 050 518 0907. Voit myös ottaa meihin yhteyttä alla olevasta linkistä.