Muistisairaan ihmisen luotettava RAI-arviointi käytännössä

Sosiaali- ja terveysalan ammattilainen - toteuta muistisairaan ihmisen RAI-arviointi luotettavasti ja hyödynnä RAI-tieto hoito- ja kuntoutustyössä.

Muistisairaan ihmisen RAI-arvioinnin haasteet

RAI-arvioinnin tekeminen on erityisen haastavaa ihmisille, joilla on muistisairaus. Haasteet liittyvät erityisesti kognitiivisen toimintakyvyn, siihen linkittyvän päätöksentekokyvyn sekä käyttäytymisen muutosten eli käytösoireiden luotettavaan arviointiin. Lisäksi ADL-toimintojen vajeina näyttäytyvät ongelmat saattavat usein liittyä paitsi fyysisen toimintakyvyn heikentymiseen, myös kognitiiviseen toimintakykyyn tai molempiin. Voidaan helposti todeta, että muistisairaalle ihmiselle toteutettava luotettava RAI-arviointi vaatii tekijältään erityisosaamista.

Mitä voit odottaa RAI-koulutukselta?

Tämä koulutuskokonaisuus pureutuu syvällisesti juuri RAI-arvioinnin luotettavaan toteuttamiseen sekä RAI-arvioinnista saatavan tiedon hyödyntämiseen muistisairaan ihmisen hoito- ja kuntoutustyössä. Kyseessä on ainutlaatuinen kokonaisuus, jossa laadukkaan RAI-arvioinnin toteutumiseksi hyödynnetään näyttöön perustuvaa ihmiskeskeisen hoidon toimintamallia sekä vahvistetaan osaamista muistisairaan ihmisen RAI-arvioinnista ja syvennetään osaamista muistisairaan ihmisen kokonaisvaltaisesta, moniammatillisesta hoidosta.

Koulutus sisältää viisi opetusjaksoa, jotka toteutuvat iltapäivän mittaisina ja joihin voi osallistua lähi-/etäkoulutuksena. Iltapäivät tallennetaan tarvittaessa. Koulutusjaksojen välissä osallistujat syventävät osaamistaan omaan työhön liittyvien soveltamistehtävien avulla.

Koulutuksen aikana kuljetat mukana omaa esimerkkihenkilöä ja hänen RAI-arviointiaan. Koulutuksen päätteeksi esittelet henkilön RAI-tietoihin pohjaavan hoito- ja kuntoutussuunnitelman, jonka olet tehnyt tiimin kanssa yhteistyönä.

Seuraava koulutus:

10.9.–17.12.2024


Paikka: Helsinki/etäopetus
Laajuus: 5 x 4 tuntia (iltapäivä)


Kenelle

Koulutus on tarkoitettu muistisairaiden ihmisten parissa eri toimintaympäristöissä työskenteleville sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille. Koulutus hyödyttää erityisesti organisaatioissa RAI-vastuuhenkilöinä työskenteleviä.


Koulutuksen sisältö ja tavoitteet

Jakso 1: Kuinka näyttöön perustuva ihmiskeskeisen hoidon toimintamalli ohjaa RAI:n käyttöä?

  • Syvennät ymmärrystäsi muistisairauksien aiheuttamista kognition muutoksista ja niiden vaikutuksista ihmisen muistiin, päätöksenteko-, ja kommunikointikykyyn, käyttäytymiseen sekä fyysiseen toimintakykyyn.

  • Vahvistat osaamistasi ihmiskeskeisen hoidon toimintamallista, sen soveltamisesta käytäntöön ja sen merkityksestä niin asiakkaalle kuin ammattilaiselle.

  • Syvennät ymmärrystäsi RAI-tiedon ja ihmiskeskeisen toiminnan vuoropuhelusta.

Jakso 2: Muistisairaan ihmisen fyysisen toimintakyvyn arviointi, tukeminen ja kuntoutumismahdollisuuksien tunnistaminen

  • Syvennät ymmärrystäsi liikkumisen merkityksestä muistisairaan ihmisen toimintakyvyn tukemisessa - tutkitusta tiedosta käytännön soveltamiseen.

  • Opit tunnistamaan ja erottamaan niitä kognitiivisen toimintakyvyn vaikeuksia, jotka ilmenevät myös fyysisen toimintakyvyn ongelmina.

  • Saat työkaluja muistisairaan ihmisen fyysisen toimintakyvyn arviointiin optimaalisen suorituskyvyn ja kuntoutumispotentiaalin löytämiseksi.

Jakso 3: Muistisairaan ihmisen mielialan ja käyttäytymisen muutokset sekä RAI-arviointi

  • Syvennät ymmärrystäsi muistisairaan ihmisen käyttäytymisen muutoksista.

  • Harjaannut havainnoimaan asiakkaan tilannetta kokonaisvaltaisesti ja saat käytännön työkaluja ymmärtää ihmisen käyttäytymisen taustalla olevia tunteita ja tarpeita.

Jakso 4: Muistisairaan ihmisen psykososiaalisen toimintakyvyn arviointi ja tukeminen

  • Vahvistat osaamistasi ihmisen psykososiaalisen toimintakyvyn ja osallisuuden RAI-arvioinnista ja siihen liittyvistä tekijöistä.

  • Lisäät ymmärrystäsi muistisairaan ihmisen osallisuuden havainnoinnista, tukemisesta, sosiaalisesta osallistumisesta ja sosiaalisen osallistumisen potentiaalista.

  • Vahvistat taitojasi tukea muistisairaan ihmisen osallisuutta ja sosiaalisia suhteita.

Jakso 5: Kuinka rakennan ihmiskeskeisen hoito- ja kuntoutussuunnitelman RAI-tietoa hyödyntäen?

  • Sovellat opittuja asioita ja harjaannut ihmiskeskeisen, RAI-tietoon pohjaavan hoito- ja kuntoutussuunnitelman tekemiseen.

  • Tarkastelet ja arvioit, ovatko omat ja työyhteisön taidot RAI-arvioinnin ja siitä saatavan tiedon hyödyntämisessä kehittyneet ja millainen merkitys mahdollisilla muutoksilla on asiakkaiden elämänlaatuun.


Opetuspäivät

  1. jakso ti 10.9.2024 klo 12–16

  2. jakso ti 1.10.2024 klo 12–16

  3. jakso to 31.10.2024 klo 12–16

  4. jakso to 21.11.2024 klo 12–16

  5. jakso ti 17.12.2024 klo 12–16


Kouluttajamme

Ulla Eloniemi-Sulkava, gerontologian dosentti, FT, erikoissairaanhoitaja
Outi Mäenpää, fysioterapeutti (geriatrinen fysioterapia), TtM ja fysioterapian opettaja, väitöskirjatutkija
Katriina Niemelä, TtM, sh-kätilö, RAI-erityisasiantuntija ja -kouluttaja
Raimo Sulkava, professori, neurologian ja geriatrian erikoislääkäri


Ilmoittautuminen

Koulutukseen mahtuu 25 osallistujaa. Koulutuskokonaisuus toteutetaan, mikäli ilmoittautuneita on vähintään 15. Ilmoittaudu koulutukseen tästä tai tämän sivun ilmoittautumislinkistä.


Osallistumismaksu

750 € + ALV 24% (yht. 930 €) sisältää opetuksen ja sähköiset materiaalit sekä iltapäiväkahvit kahvileipineen kaikissa lähiopetusjaksoissa. Koulutus laskutetaan kahdessa erässä (elokuu ja marraskuu 2024). Ensimmäisen erän tulee olla maksettu ennen koulutuksen alkua. Jos samasta organisaatiosta tulee useita osallistujia, pyydä tarjous ulla.eloniemi-sulkava@amia.fi.


Peruutusehdot

Peruutus on maksuton 10.8.2024 saakka. Sen jälkeen ilman lääkärintodistusta tehdyistä peruutuksista peritään koko osallistumismaksu. Osallistumisen voi siirtää toiselle maksutta.


Lisätiedot

Ulla Eloniemi-Sulkava, ulla.eloniemi-sulkava@amia.fi, p. 050 518 0907
Katriina Niemelä, katriina.niemela@gerofuture.fi, p. 0400 805 581


Yhteistyössä

Palautetta koulutuksista

”Sytyin Amia-hoitajaksi. Ymmärrän muistisairasta ihmistä aiempaa paremmin. Olen huomannut, että koulutuksen aikana olen kehittynyt työssäni.”

Amia Erikoismuistihoitaja

”Koulutuksen käyneiden asenteet ovat muuttuneet. He tekevät työtä uudella tavalla.”

Amia Erikoismuistihoitaja

” Paras koulutus jossa olen ollut.”

Amia Erikoismuistihoitaja

Kun työ aktivoi ja haastaa tekijäänsä syvällisesti, se myös antaa ja auttaa jaksamaan. Sarah, 32, kävi Amia Erikoismuistihoitaja -koulutuksen. Lopputyönään hän pohtii oppimaansa. Lue AmiaBlogista Sarahin tarina.

Amia Erikoismuistihoitaja

Opettajat kokivat saaneensa koulutuksesta työkaluja integroida RAI-sisältöjä osaksi opetusta.

RAI-koulutus sote-opettajille

Koulutuksen käyneet opettajat antoivat koulutukselle kiitosta muun muassa kattavasta sisällöstä, asiantuntevista kouluttajista ja soveltavasta, käytännönläheisestä otteesta.

RAI-koulutus sote-opettajille

Koulutus sai kokonaisarvosanan 4,67 asteikolla 1-5.

RAI-koulutus sote-opettajille

“Koulutuksesta jäi tärkeimpänä oppina mieleen ihmisen kohtaaminen, ihminen ihmiselle sekä tunnetaidot. Muistisairauksien eri muodot ovat alkaneet avautua aivan eri tavalla, kaikki eivät ole Alzheimeria, kuten muistisairaus yleistetään. Oirekuvat voivat olla hyvinkin erilaisia ja yksilöllisiä. Se tekee tästä työstä haastavan ja mielenkiintoisen. Tämä oli todella hyvä koulutuskokonaisuus ja uskon tästä olevan hyötyä niin itselleni kuin myös työyhteisöön vietävää tietoa.”

Amia Erikoismuistihoitaja

”Sain paljon ihmeteltävää ja pohdittavaa, mahtavia ahaa-elämyksiä. Koulutus oli hieno paketti; monenlaista tietoa ja näkökulmaa töihin vietäväksi, sekä itselleni omaan kasvuun ihmisenä.”

Amia Erikoismuistihoitaja

”Luennot olivat opettavaisia, ajatuksia herättäviä, mieleenpainuvia. Miten ensiarvoisen tärkeää on hoitajana huolehtia itsestään ja omasta jaksamisesta. Sen luulisi olevan lähes itsestäänselvyys, mutta jotenkin se on myös arjen kiireessä helppo unohtaa.”

Amia Erikoismuistihoitaja

”Koulutus on  hieno kokonaisuus! Sairauksien eri muodot avautuivat minulle täysin uudella tavalla. Nyt pohdin työssäni paljon, mikä muistisairauden muoto kenelläkin on ja miten se näkyy tai vaikuttaa ihmisen elämään.

Amia Erikoismuistihoitaja

”Osaan olla töissä kärsivällisempi muistisairaiden asukkaiden kanssa ja osaan ohjeistaa työryhmää samaan. Osaan kertoa lääkityksistä enemmän, sairauksien etenemisennusteista ja mistä mahdollisesti erinäiset käytösmuodot johtuvat kunkin asukkaan kohdalla.”

Amia Erikoismuistihoitaja

Olen saanut jo nyt itselleni varmuutta toimia entistä laajemmin työssäni asiantuntijana ja muistisairaanhoitajana.

Amia Muistityön kehittäjä


Tutustu koulutustarjontaan

Tietopankki
(tulossa pian)


Haluatko tietää enemmän?

Jos etsit työyhteisöllesi soveltuvaa koulutusta tai haluat vaihtaa ajatuksia, keskustelemme mielellämme kanssasi. Jos ammattilaisena etsit itsellesi oikeaa koulutuspolkua, meiltä löydät oivalluttavia vaihtoehtoja. Lisätietoa antaa Ulla Eloniemi-Sulkava, ulla.eloniemi-sulkava@amia.fi ja p. 050 518 0907. Voit myös ottaa meihin yhteyttä alla olevasta linkistä.